UPDATE Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, i-a trimis procurorului general o cerere de arestare preventivă a Elenei Udrea pentru luare de mită în dosarul „Gala Bute”. Procurorii o acuză pe Udrea de luare de mită pentru că ar fi condiționat plata unor lucrări publice către o companie privată de sponsorizarea acordată de acea companie firmei lui Rudel Obreja, organizatorul Galei Bute.
Iată comunicatul DNA dat publicității miercuri după-amiază:
„În completarea comunicatelor 192 din 3 februarie, 182 și 184 din 2 februarie 2015, privind suspiciunea săvârșirii unor fapte de corupție în legătură cu organizarea și finanțarea unei gale internaționale de box profesionist, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
La data de 4 februarie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție au dispus extinderea cercetărilor față de UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării:
1. Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de UDREA ELENA GABRIELA pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
2. ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputatului de UDREA ELENA GABRIELA pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite; luare de mită.
Faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012.
Prezentele cereri intră sub incidența prevederilor Codului de Procedură Penală și ale Constituției României, prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale, respectiv încuviințarea arestării preventive, beneficiază de prezumția de nevinovăție”.
Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat miercuri aviz favorabil cererii încuviințare a urmăririi penale pentru Elena Udrea, care este acuzată de abuz în serviciu la organizarea „Galei Bute”, din 2011. Solicitarea procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție nu a mai fost discutată de deputați după ce Elena Udrea însăși a cerut ca aceștia să voteze pentru.
„Comisia s-a pronunțat. Nu e vorba de ridicarea imunității unui parlamentar, ci este un aviz pentru începerewa urmăriri penale a unui fost ministru. Procedura spune că în cazul acesta Comisia juridică propune Camerei acest aviz. Au fost 23 prezenți, 20 au votat pentru , unul împotrivă, o abținere, iar unul a fost anulat. Votul a fost secret”, a spus Bogdan Ciucă, președintele comisiei, după ședință.
Ședința Comisiei Juridice a durat 10 minute
„Nu s-a mai intrat pe fond, de data aceasta. Aprofundarea dosarului nu se face în comisie, se face înainte de ședință. Cei care au simțit nevoia să studieze dosarul, l-au studiat. Elena Udrea, în comisie, a subliniat că ar fi unele neclarități, dar pe care domnia sa le va clarifica în Justiție. A spus că e de acord cu procedura aplicată de comisie și a solicitat să dăm această încuviințare. Colegii nu au ridicat obiecții și s-a trecut la procedura de vot”,a spus Ciucă.
El a arătat că plenul Camerei Deputaților se va pronunța asupra acestui raport al Comisiei juridice lunea viitoare. „Dacă azi trimitem la Biroul Permanent raportul Comisiei, de mâine, oricând, președintele Camerei poate convoca plenul, în cinci zile, cel mai probabil luni”, a spus Ciucă, potrivit Mediafax, care notează că ședința Comisiei Juridice a durat circa zece minute.
Fostul ministru al Turismului și Dezvoltării e acuzat de procurorii DNA că a săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu, cu obținerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.
„Acuzația este că am vrut să aibă loc meciul lui Bute la București”
Solicitată să comenteze acuzațiile pe care i le aduc procurorii privind comiterea unei ilegalități prin faptul că a cerut opt milioane de lei pentru activități de publicitate de care ministerul nu avea nevoie, Udrea a răspuns, notează agenția Mediafax: „În nici într-un caz eu nu voi intra pe fondul cauzei. Sunt sub control judiciar și toți adversarii abia ar aștepta să fac o greșeală. Deci nu voi discuta pe fondul cauzei”.
În ceea ce privește acuzațiile pe care procurorii i le aduc referitoare la ilegalitatea Ordonanței de Urgență a Guvernului în cazul „Galei Bute”, Udrea a spus că va da un răspuns după ce va vedea dosarul. „Haideți să văd dosarul și după aceea vă spun. Un lucru este clar: de patru ani auzim că în Gala Bute Elena Udrea ar fi luat șpagă. Ei, uitați că, în mod oficial, după patru ani, nici măcar procurorii nu spun așa ceva. Acuzația este că am vrut să aibă loc meciul lui Bute la București și că am făcut mai mult efort pentru ca acest eveniment să se întâmple decât alți colegi miniștri care au fost la fel de doritori să se întâmple acest eveniment sau decât alții care au fost implicați în organizarea lui”, a spus Udrea, conform Mediafax.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER